Onze visie op samenwerken met klanten

Op deze pagina lees je waarom we ervoor gekozen hebben om ál onze projecten te gaan SCRUMMEN. Ook lees je welke voordelen dit biedt aan onze klanten.

Hoe het altijd ging

Afspraken over de samenwerking met klanten bevatten veel elementen. De drie belangrijkste zijn scoping, pricing en communicatie.

Scoping en pricing

Klanten willen op voorhand graag weten waar ze aan toe zijn. Dit geldt zeker voor nieuwe klanten. Dit is de reden dat we aan de voorkant vaak kozen voor een offerte op basis van een vaste scope met daarbij een vaste prijs. Zeker als je aardig wat ervaring hebt komen er relatief weinig technische verrassingen uit de hoge hoed en kan dit dus prima, zo was de redenering. Het grote probleem is echter dat een applicatie zoveel omvattend is en bepalend is wat de opdrachtgever in de ontwerpfase beslist dat de vraag: “hoort dit wel of niet binnen de scope?” nog vruchtbaardere grond voor discussie creëert dan de Brexit. Je kúnt op voorhand niet alles vastleggen en klanten verwerven gedurende het project nieuwe inzichten, enerzijds door het werk dat wij opleveren en zichtbaar maken, anderzijds door verschuivende prioriteiten bij de klant.

Communicatie

Binnen een fixed-scope project met een vaste prijs ga je doorgaans heel goed met een klant overleggen wat er gemaakt moet worden. Vervolgens heb je gedurende dat ontwikkelen relatief weinig contact met de klant. De scope staat immers vast, dus er is niet zo’n noodzaak om vaak bij elkaar te komen omdat wij onze marching orders hebben. Wij maken zo goed mogelijk wat is afgesproken en leveren dat vervolgens op.

Voor eenvoudige projecten zoals tijdelijke campagnewebsites werkt dit goed, omdat het project goed te overzien is. Wanneer een project uitgebreider wordt zie je heel snel discussie ontstaan.

SCRUM als alternatief

SCRUM biedt een radicaal andere manier van samenwerken met klanten, die bovenstaande problemen voorkomt. De belangrijkste eigenschappen zijn:

Snel zichtbaar resultaat

Door als bureau met SCRUM te werken beloven we dat we elke twee weken aan het einde van de sprint iets opleveren aan de klant. Hierdoor krijg je heel snel zichtbaar resultaat dat klanten in de interne organisatie kunnen gebruiken voor draagvlak. Ook verkort dit de tijd tot een werkend prototype enorm, waardoor in een vroeg stadium feedback van toekomstige gebruikers verzameld kan worden.

Ook kun je met SCRUM sneller sneller aan de slag, omdat je vooraf veel minder lang hoeft te overleggen over de totale scope in geval van een fixed-scope project.

Meer échte samenwerking met de klant

Omdat de klant elke twee weken betrokken wordt in de vorm van de presentatie én bij de sprintplanning voor de volgende sprint, wordt er veel actiever samengewerkt. De klant weet precies waar we mee bezig zijn en hoe de prioriteiten liggen. Ook kan hij of zij daar actief invloed op uitoefenen. Verwachtingen worden hierdoor beter gemanaged wat leidt tot een hele soepele samenwerking.

Achteraf testen in plaats van vooraf

Omdat je zo snel mogelijk toe werkt naar een functionerend prototype worden grote en kleine fouten eerder zichtbaar. Je kunt fouten vooraf namelijk zo goed mogelijk proberen te voorkomen, maar veel dingen moeten toch eerst een praktijktest doorstaan. Of zoals Mike Tyson ooit zei: “Everybody has a plan, until they get punched in the mouth.”

Ruimte voor nieuwe inzichten

In elk project dat langer dan drie maanden duurt veranderen zaken. In de klantorganisatie worden nieuwe ideeën geopperd of wensen uitgesproken, partners brengen inzichten of doordat het project meer vorm begint te krijgen realiseer je jezelf dat iets nét even anders zou moeten. Dit is volkomen normaal en hoort bij webdesign en development. Doordat je na elke sprint de prioriteiten kort opnieuw tegen het licht houdt is er ruimte om te schuiven, maar ook om wensen toe te voegen of simpelweg te laten vallen als ze overbodig blijken te zijn.

Lagere kosten

Er zijn twee redenen dat SCRUM doorgaans zorgt voor lagere kosten. Enerzijds zijn er veel lagere faalkosten: omdat je in een vroeg stadium eventuele problemen zichtbaar gaat maken beperk je het aantal uren dat hierin gestoken is. Ook is de oplossing vaak minder complex te realiseren omdat je nog niet zo ver bent. Anderzijds ontwikkelen we door het vroege toetsen en continue bijsturen van de prioriteiten geen dingen die achteraf weinig waarde toe blijken te voegen. Zo gebeurt het regelmatig dat een functie van 200 uur die vooraf heel zinvol bleek, na 4 weken gewoon van de backlog geschrapt wordt.

Een custom website, volledig gericht op het genereren van zakelijke leads.

GARCHA.NL

“Onze vraag aan Itwebsupport was veelzijdig: met een breed portfolio van diensten en oplossingen, focus op meerdere doelgroepen & sectoren en de wens écht onderscheidend te zijn, hadden we de lat erg hoog gelegd. Dankzij een uitgebreid voortraject en het meedenken in de klantreizen van onze doelgroepen kwamen we tot een erg gave, gebruiksvriendelijke en technisch flexibele website!”

Websites voor de maritieme sector

Website op maat

Websites en platformen die méér zijn dan een online visitekaartje. Denk aan een productcatalogus of high-traffic blog.

Webshop op maat

Websites en platformen die méér zijn dan een online visitekaartje. Denk aan een productcatalogus of high-traffic blog.

Online Marketing

Websites en platformen die méér zijn dan een online visitekaartje. Denk aan een productcatalogus of high-traffic blog.

Contact

Contact

Overwegen jullie een website op maat te laten maken voor jullie organisatie? Neem contact op voor een vrijblijvend gesprek. Je kunt ons ook bellen op 012345678